Welke palen zijn geschikt voor een schapenhek?
Wilt u een nieuw hek in uw tuin plaatsen en vraagt u zich af of een schapenhek een goede keuze is? Dan vertellen we u daar graag meer over. We vertellen u alles wat u moet weten over dit rustieke hek en gaan onder andere in op de vraag welke soorten hout en welke palen hiervoor het meest geschikt zijn. We bespreken de eigenschappen van schapenpalen en geven tips hoe u een schapenhek zelf kunt plaatsen.
Waar gebruikt u een schapenhek voor?
Daar waar een schapenhek vroeger voornamelijk gebruikt werd om schapen bij elkaar te houden, zien we dit type hek tegenwoordig ook vaak terug in de tuinen van mensen. Zo is het uitermate geschikt voor de afrastering van een tuin en biedt het diverse decoratieve functies.
Afrastering van een tuin
Hoewel een schapenhek nog steeds wordt gebruikt op boerderijen, neemt het ook toe in populariteit om te gebruiken als afrastering van een tuin. Het hekwerk is nog altijd gebaseerd op het eenvoudige principe van het originele hek. De palen van het schapenhek staan dan ook garant voor een mooie landelijke uitstraling. U haalt met zo'n hekwerk de eenvoud van het platteland naar uw eigen tuin. De natuurlijke en tijdloze charme van dit veelzijdige hek komt trouwens helemaal tot zijn recht wanneer er bloemen of (klim)planten voor staan. In combinatie met een heg, struik of klimplant bent u ook verzekerd van voldoende privacy.
Decoratieve functie
De palen van een schapenhek zijn ook prima te gebruiken als een decoratieve achtergrond bij een evenement. Zo kunt u bijvoorbeeld een feest opleuken door de palen te versieren met lampjes, linten of bloemen. Uiteraard kunt u ook in uw eigen tuin de nadruk leggen op de decoratieve functie in plaats van een afrastering. Het veelzijdige schapenhek leent zich dus uitstekend voor een creatief design.
De meest geschikte soorten hout voor een schapenhek
Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor de palen van een schapenhek. Dit zijn onder andere kastanje-, dennen- en eikenhout. Vooral kastanjehout wordt veel gebruikt. In de webshop van Onlintuinhout.nl vindt u een ruime collectie palen van kastanjehout. Het is duurzaam en gemakkelijk te bewerken en daarom uitermate geschikt voor het maken van een schapenhek.
Losse palen versus een kant-en-klaar schapenhek
De palen voor een schapenhek zijn zowel verkrijgbaar als kant-en-klare rol die al is voorzien van ijzerdraad, maar ook als losse palen die u zowel individueel als voor een hekwerk gebruikt. Wilt u snel een hek in de tuin hebben staan, dan is een kant-en-klaar hekwerk een prima optie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. U kiest dus zelf tussen een hogere of lagere afscheiding van uw tuin. Ook is er variatie in de paalafstanden. Het voordeel van losse palen is dat u nog meer vrijheid heeft in het bepalen van de afstand tussen de palen. Ook kunt u ervoor kiezen om de palen niet met elkaar te verbinden.
Eigenschappen van kastanje palen voor een schapenhek
Palen van kastanjehout staan bekend om hun duurzaamheid. Ze hebben dan ook maar weinig last van schimmel en vocht. Om een lange levensduur te garanderen is het daarom niet per se nodig om uw kastanjehouten palen te behandelen. Dat is vooral te danken aan de aanwezigheid van koolzuur in dit soort hout. U kunt er gerust van uitgaan dat het duurzame kastanjehout, ook zonder het te behandelen, zeker 15 tot 20 jaar meegaat. Kastanjehout bezit bovendien de bijzondere eigenschap dat u het heel makkelijk bewerkt. Zagen en schaven is geen enkel probleem en gaat nog makkelijker dan bij eikenhout. Kortom, palen voor een schapenhek die zijn gemaakt van kastanjehout zijn een duurzaam product dat eenvoudig is toe te passen bij uw tuinprojecten.
Stappenplan voor het zelf plaatsen van een schapenhek
Stap 1: afstand meten
Bepaal waar u het hekwerk wilt plaatsen en meet de afstand tussen het begin- en eindpunt. Houd er bij de hoogte van het hekwerk rekening mee dat u de palen voldoende diep de grond in moet slaan, zodat ze stevig staan.
Stap 2: grond voorbereiden
Zorg ervoor dat de grond waar het hek moet komen helemaal vrij is. Heeft er bijvoorbeeld al eens een heg gestaan, dan moet u eerst alle wortels uit de grond verwijderen. Span een lijn tussen het begin- en eindpunt. Zo weet u zeker dat uw schapenhek recht komt te staan.
Stap 3: gaten in de grond boren
Gebruik een grondboor voor het gat in de grond. Zorg ervoor dat de diameter van het gat niet groter is dan de breedte van de paal, anders komt de paal te los te staan. U slaat de palen vervolgens met de platte kant naar beneden de grond in.
Stap 4: schapenhek monteren
Als de palen in de grond zitten, kunt het hek gaan monteren. U rolt het schapenhek uit en monteert het uiteinde vast aan de eerste paal. Dit kunt u doen door onder elke draad een schroef te bevestigen.
Schapenhek en palen kopen bij Onlinetuinhout.nl
In onze webshop vindt u een ruime collectie kastanje palen en kant-en-klare schapenhekken. Meer informatie over de specifieke eigenschappen vindt u op de productpagina’s.
Contact opnemen
Heeft u vragen over onze schapenhekken? Neem gerust contact op via 0320 – 219 170 of info@onlinetuinhout.nl. We helpen u graag verder.